Αρχική » Δράσεις

Αρχείο κατηγορίας Δράσεις

Που είμαστε

Πύργος Θήρας 84700
2286023920

Ξενάγηση στο «Joides Resolution»

Το σκάφος «Joides Resolution», το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος των ΗΠΑ (ένα πλοίο-γεωτρύπανο), ήρθε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο και σήμερα διανύει την τελευταία ημέρα της ερευνητικής του αποστολής στη χώρα μας. Στο πλοίο βρίσκεται ομάδα επιστημόνων από το Διεθνές Πρόγραμμα Εξερεύνησης των Ωκεανών (International Ocean Discovery Program, IODP), ανάμεσα στους οποίους και Ελληνες. Αποστολή του είναι να πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθη που ποτέ δεν έχουν ερευνηθεί έως σήμερα, αποκαλύπτοντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τη γεωλογική ιστορία του ηφαιστειακού συγκροτήματος των Χριστιανών, της Σαντορίνης και του Κολούμπο.

Μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης στα 2 εργαστήρια Πληροφορικής, ξενάγησε online στο πλοίο, περίπου 50 μαθητές και μαθήτριες του ΕΠΑΛ Θήρας, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ κα Παρασκευή Νομικού για πάνω από 45 λεπτά.

Μας εξήγησε λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας του πλοίου καθώς και το έργο των επιστημόνων που συμμετέχουν στην αποστολή ξεναγώντας μας στους περισσότερους χώρους του «Joides Resolution».

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ 1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ

Το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ συμμετείχε στις 3 Νοεμβρίου στην παγκόσμια διαμαρτυρία κατά της κλιματικής αλλαγής, με φορέα διοργάνωσης τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική εκπαίδευση << Running out of time >>.

Μαθητές των τμημάτων Β’ Υγείας 1, Β΄ Υγείας 2 και Β’ Γεωπονίας, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους περπάτησαν, σχημάτισαν αλυσίδα με το μήνυμα “A chain for climate change”, ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους για το τι είναι  κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες που επιφέρει στον πλανήτη. Τέλος, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στέλνοντας το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να δράσουμε άμεσα προκειμένου να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Το σχολείο μας δέχτηκε συγχαρητήρια από την συντονίστρια του<< Running out of time >>,  Ms Lauren Brown, για την επιτυχή διοργάνωση της βιωματικής δράσης.

Συγχαρητήρια λοιπόν στις μαθητές μας και τους καθηγητές/τρες (Μαρία Μπούτσερου, Γιάννη Γιαννακόπουλο, Μαρία Παστρωμά) που συνέβαλαν στην υλοποίηση της δράσης.Ακολουθεί το φωτογραφικό υλικό από τη δράση.

Ακολουθεί το φωτογραφικό υλικό από τη δράση…

Και μερικά βίντεο….

Επίσκεψη στο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Θήρας

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν το σχολείο μας 2 εκπαιδευτικοί και 22 μαθητές του σχολείου Anbok των νησιών Φερόε.

Αρχικά, εκπαιδευτικοί και μαθητές ενημερώθηκαν για τη δομή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος,με ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με τις ιδιαιτερότητες του νησιού της Σαντορίνης.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΕΠΑΛ, κυρίως στα εργαστήρια. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έδειξαν στον τομέα της γεωπονίας, λόγω και της ξεχωριστής γεωμορφολογίας του νησιού.

Το πιο ζωντανό κομμάτι της επίσκεψης έλαβε χώρα όταν οι μαθητές του σχολείου Anbok συνάντησαν τους δικούς μας μαθητές στον πολυχώρο του σχολείου μας, κάθησαν αντικριστά κι επιδόθηκαν σε “γρήγορη γνωριμία”! Ανά δύο λεπτά,οι μαθητές μας του ΕΠΑΛ άλλαζαν θέση ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν και να γνωριστούν με όσο το δυνατόν περισσότερους  μαθητές του σχολείου Anbok. Αμφότερες οι πλευρές το διασκέδασαν, γνωρίστηκαν και αντάλλαξαν στοιχεία επικοινωνίας.

Η συνάντηση έκλεισε με μια αναμνηστική φωτογραφία με φόντο- τί άλλο;- την καλντέρα!

Και όπως είπαν όλοι οι συμμετέχοντες: Today was a really good day! 

Δράση “Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”

Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος ΜΝΑΕ το οποίο πραγματοποιήθηκε με την «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” μέσω του Ε. Π. “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ” με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» οι μαθητές μας σχεδίασαν, μελέτησαν και κατασκεύασαν έναν “Αιωρούμενο βενζινοκινητήρα σε τομή και συντήρησαν παρόμοια εποπτικά”. Η συμμετοχή τους στη δράση αυτή δεν ήταν απλά δημιουργική, αλλά και ιδιαιτέρως ευχάριστη προσφέροντας ευκαιρίες για αλληλεπίδραση, διάδραση και αναστοχασμό.

Ευχαριστούμε, τέλος, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υποστήριξη και βοήθεια.